tirsdag 23. mars 2010

Kakemons

Jeg har aldri før i mitt liv vært særlig hekta på kaker eller andre søtsaker, men i det siste har en liten kakemons tatt bo i kroppen min. Det kan ha sammenheng med at vi har hatt barnedåp og dermed har hatt anledning til å fråtse i kaker, men jeg mistenker også at det har noe med amming og hormoner å gjøre. En natt drømte (!) jeg til og med om svigermors Oreo-ostekake! Da hun kom på besøk tre uker i forkant av dåpen, spurte hun meg om hun skulle bake den til barnedåpen. Da foreslo jeg at vi skulle prøvesmake kaken og lage den allerede da. Dermed var det gjort! Jeg var hekta.

Når svigers kom nordover til dåpen laget hun én kake på fredagen, slik at vi kunne varme opp magene til kakespising på søndagen (sånn for å unngå sukkersjokk, må vites), samt laget en til selve dåpsfesten.

For at alle dere andre skal kunne ta del i drømmen, legger jeg derfor ved oppskriften på Oreo-ostekaken. Desverre er den meget lett og lage og dermed er det desto vanskeligere og motstå fristelsen....


SVIGERMORS OREO-OSTEKAKE

Bunn:
250 g knuste Oreokjeks
150 g smeltet smør

Knus kjeksene og bland med smøret. Trykk ut i en form som er ca. 24 cm i diameter.
Fyll:
200 g hvit sjokolade
3 dl kremfløte
110 g sukker
2 plater gelatin, bløtes i kaldt vann i 10 min.
400 g kremost (skal egentlig være med naturell, men anbefaler Tine smørost med mandarin/ananas, for en friskere og ikke så mektig kake)
1 ts vaniljeessens
150 g Oreokjeks

Kok opp 1/2 dl kremfløte. Smelt gelatinen i fløten og ha i sjokolade i biter slik at den smelter. Pisk resten av fløten med sukker og bland deretter i kremost og vaniljeessens. Bland sammen og ha i knuste kjeks. Ha blandingen over bunnen og sett kaken kaldt.

Pynt med raspet sitronskall.
God fornøyelse!


Jeg vil også legge til min andre favoritt, nemligMAMMAS SUKSESSTERTE

Bunn:
300 g finmalte mandler (bruk helst gammeldags håndkvern)
5 eggehviter
250 g siktet melis
1 ts bakepulver

Smørkrem:
5 eggeplommer
120 g sukker
1 dl kremfløte
2 pl gelatin
120 g smeltet margarin

Glasur:
1 plate mørk kokesjokolade

Framgangsmåte:
Varm ovnen til 200 grader og sett inn rist på midterste rille. Finmal mandler og bland med melis og bakepulver. Pisk eggehvitene stive. (Bruk evt. 1 ss av meliset for å få dem raskt stive). Bland forsiktig inn mandelmassen og fordel deigen i 2 springformer (cs 24 cm diam) dekket med smurt bakepapir. Sett formene i ovnen (1nederst og en i midten) og stek i 16 min. Bytt plass til formene og stek i 7-8 min. Avkjøl på rist uten å ta av bakepapiret.

Legg gelatinplatene i ett glass kaldt vann. Smelt smøret og avkjøl. Lag smørkremen ved å blande sukker, eggeplommer og kremfløte. Kok opp forsiktig og kryst vannet av gelatinplatene og rør dem inn i eggekremen. Pisk godt og avkjøl. Rør i smøret når det er kaldt, men før det begynner å stivne. Rør godt og sett fyllet i kjøleskap i ca, 2 timer eller mer.

Pynt kaken ved å smøre kremen på en av bunnene og legg den andre oppå. Smelt kokesjokoladen og smør over toppen. Avkjøl til neste dag.

Kaken kan godt stå i kjøleskap i flere dager og den kan også fryses.
2 kommentarer:

 1. Mmmm, hørtes veldig godt ut :)
  God påske!!!
  Klem

  SvarSlett
 2. Den e knallgod. Æ e hekta! Håpe du har hatt ei flott påske.
  Klem

  SvarSlett